Binaire opties belasting

Handelt u in binaire opties en levert het u een leuk zakcentje op, of is het wellicht uw primaire vorm van inkomen? In Nederland betalen we belasting over inkomsten en over vermogen, waardoor het in die gevallen belangrijk is om hier rekening mee te houden. Traditioneel merkt de Belastingdienst winst uit beleggingen aan voor belasting in Box 3 (in tegenstelling tot in Box 1), al heeft de dienst in het verleden geprobeerd dit aan te passen. Handel in binaire opties is een vorm van daytraden en lijkt wat dat betreft meer op ‘werk’ dan het traditionele beleggen.

Uitspraak van de Hoge Raad in 2011

Toch heeft de Hoge Raad op 9 september 2011 een uitspraak gedaan die stelt dat het handelen in binaire opties net als andere vormen van daytraden gewoon onder het ‘beleggen’ valt, waardoor er sprake is van belasting in Box 3. Dit is een belangrijke uitspraak, aangezien het betekent dat de belasting over winst uit binaire opties een stuk lager uitvalt. In Box 1 betalen we over onze inkomsten uit werk tot maximaal 52% in de hoogste schaal, in Box 3 betalen we 33% belasting over een fictief rendement van 4% per jaar, wat in de praktijk betekent dat we 1,2% belasting over ons vermogen betalen.

Belasting van winst uit binaire opties in Box 3

Verdient u een aantrekkelijk bedrag met binaire opties? In Nederland kennen we een heffingsvrij vermogen, van iets meer dan €21.000. Over dit bedrag aan vermogen hoeft u geen belasting te betalen. Pas op het moment dat u meer vermogen heeft dient u dit aan te geven, om belasting in Box 3 te betalen. Verdient u met de handel in binaire opties een mooi bedrag, waardoor uw vermogen uitkomt op bijvoorbeeld €40.000? Dan betaalt u over de laatste €19.000 belasting.

Belastingaangifte doen

U dient zelf belastingaangifte te doen, met het oog op de bedragen die u verdient met de handel in binaire opties. Het is niet nodig om aan te geven welk bedrag u in een jaar tijd heeft verdiend, u dient slechts aan te geven of u op 1 januari van dat jaar een vermogen had dat groter of kleiner was dan het heffingsvrij vermogen. Was uw vermogen hoger, bijvoorbeeld dankzij een flinke winst met de handel in binaire opties? Dan betaalt u vanaf dat moment belasting in Box 3. Indien uw vermogen om welke reden dan ook weer af zou nemen en u per 1 januari onder de grens van het heffingsvrij vermogen zit, vervalt de belasting weer.